Το γεγονός ότι η περιοχή της Ροδόπης δεν «πάγωσε» την περίοδο των παγετώνων κατά την Πλειστόκαινο περίοδο την καθιστά ένα βοτανικό παράδεισο από άποψη ποικιλότητας ειδών. Σχεδόν το 60% των ειδών της χλωρίδας της Ευρώπης απαντάται στη Ροδόπη. Αποτελεί καταφύγιο για 211 σπάνια ή απειλούμενα είδη. Δεκαπέντε από αυτά είναι λείψανα της τριτογενούς εποχής, της εποχής των παγετώνων, 90 είναι ενδημικά των Βαλκανίων. Συνολικά εκτιμάται ότι ο αριθμός των φυτικών ειδών και υποειδών υπερβαίνει τις 1000 ταξινομικές μονάδες (1115 καταγεγραμμένα taxa, από τα οποία 827 είναι είδη και 288 υποείδη). (Πηγή: Ε.Π.Μ. Οροσειράς Ροδόπης).

 

Οι κυριότερες ζώνες βλάστησης με τα επιμέρους δασικά οικοσυστήματα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο απαντώνται συγκεντρωμένες στην περιοχή αυτή και συγκεκριμένα είναι:

  • Παραμεσογειακή ζώνη βλάστησηςή ζώνη των φυλλοβόλων δρυών(Εικ.5): αποτελεί μεγάλο ποσοστό των δασών της περιοχής. Συγκροτείται κυρίως από τα οικοσυστήματα της δρυός. Στη ζώνη αυτή συμμετέχουν ακόμη οικοσυστήματα αείφυλλων και φυλλοβόλων πλατύφυλλων (καστανιά, γαύρος, πουρνάρι κ.α.).
  • Ζώνη Οξιάς- Ελάτης και Ορεινών Παραμεσόγειων Κωνοφόρων(Εικ.6): αντιπροσωπεύεται από τα οικοσυστήματα της οξιάς και της μαύρης Πεύκης
  • Ζώνη των ψυχρόβιων κωνοφόρων(Εικ.7): με κύρια είδη τη δασική Πεύκη, την ερυθρελάτη καθώς και τη σημύδα από τα πλατύφυλλα. Καταλαμβάνει το 17,5% των δασών της περιοχής.
  • Υπαλπική – Αλπική(Εικ.8): βρίσκεται πάνω από τα δενδροόρια, τα όποια στον Ελληνικό χώρο είναι συνήθως ανθρωπογενή. Αποτελείται από λιβάδια, κυρίως από ποώδη βλάστηση με σποραδική παρουσία χαμηλών θάμνων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δυτική Ελληνική Ροδόπη αποτελεί το νοτιότερο άκρο της γεωγραφικής εξάπλωσης της ερυθρελάτης και ότι είναι η μοναδική περιοχή παρουσίας της στον Ελλαδικό χώρο, όπου απαντάται σε εκτεταμένες εκτάσεις στην Ελατιά.

 

Ακολουθούν ενδεικτικοί πίνακες των χλωριδικών ειδών και υποειδών του ΕΠΟΡ:

 

Pteridophyta (Adiantaceae - Sinopteridaceae)

Gymnospermae (Cupressaceae - Pinaceae)

Monocotyledoneae (Alismataceae - Dioscoreaceae)

Monocotyledoneae (Graminae)

Monocotyledoneae (Iridaceae - Typhaceae)

Dycotyledoneae (Aceraceae - Boraginaceae)

Dycotyledoneae (Corylaceae - Caprifoliaceae)

Dycotyledoneae (Caryophyllaceae)

Dycotyledoneae (Celastraceae - Compositae)

Dycotyledoneae (Convolvulaceae - Cruciferae)

Dycotyledoneae (Dispacaceae - Juglandaceae)

Dycotyledoneae (Labiatae)

Dycotyledoneae (Leguminosae)

Dycotyledoneae (Linaceae - Polygalaceae)

Dycotyledoneae (Rosaceae)

Dycotyledoneae (Rubiaceae - Saxifragaceae)

Dycotyledoneae (Scrophulariaceae - Ulmaceae)

Dycotyledoneae (Umbelliferae)

 

Τα παραπάνω δεδομένα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη δημιουργία και ενημέρωση της βάσης δεδομένων του έργου WILD LIFE FOR EVER, έχουν παρασχεθεί από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (Φ.Δ.Ο.Ρ), Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας 660 35, Τηλ: 2521036774, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , www.fdor.gr και αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του ιδιοκτήτη τους. Πηγή δεδομένων: www.fdor.gr/index.php/el/εθνικό-πάρκο-οροσειράς-ροδόπης/2012-07-17-16-16-36/χλωρίδα

FaLang translation system by Faboba
Choose Theme Options
Predefined Color Skins